Tuintips: maart

Vanaf nu zullen wij als AK Hoveniers maandelijks een aantal tips geven voor het onderhoud van uw tuin.

Binnenkort wilt u weer lekker genieten van uw grasveld in uw tuin. Daarom is het nu tijd om de handen uit de mouwen te steken. Wat is er belangrijk om te doen:

  • Haal (met een hark) de viltlaag van je gazon af. Door deze laag te verwijderen geef je het gras weer de ruimte om verder te groeien.
  • Het is ook tijd om te verticuteren. Voor een mooi grasveld kun je het gras weer lucht geven door er met een grasprikker in te prikken. Strooi daarna een mengsel van compost en zand over het gazon.
  • Ook gras inzaaien kan vanaf nu tot in de herfst. Probeer echter niet in de zomer te zaaien in verband met warm weer.

Maart is ook  de meest geschikte maand om te verplanten. Hagen, heesters en bomen met blote wortel kunnen nu prima verplant worden. Als het blad eenmaal uitgelopen is, slaan planten veel moeilijker aan en is de kans dat het lukt een heel stuk kleiner.

Uitgebloeide bollen kunt u het best zo snel mogelijk verwijderen, met de snoeischaar of met de hand. Laat de uitgebloeide bloemen niet staan, ze vragen veel energie van andere planten doordat ze zaaddozen vormen.

Snoeien

Klimrozen dienen nu wat terug gesnoeid te worden. De zijtakken kunnen flink teruggesnoeid worden, tot het vijfde oog, maar de hoofdtakken niet snoeien. Dit gebeurd alleen als u oude klimrozen gaat verjongen. 

Verder kunt u de dorre delen van de vaste beplanting afknippen met de heggenschaar. En tot slot kan de klimop teruggesnoeid worden. De losse takken zijn gevormd en kunnen weggeknipt worden me teen snoeischaar. Verwijder ook de stengels die zich op het houtwerk van ramen of dakgoten hebben gehecht. Later krijgt u deze er veel moeilijker weer af.

Mocht u hulp of advies nodig hebben of niet in de gelegenheid zijn om deze voorbereidende werkzaamheden te doen dan weet u ons te vinden en kan er een afspraak gemaakt worden voor tuinonderhoud.

Terug naar het overzicht